Domov >> Recepty << Pizza druhy zoznam << Neapolská pizza Margherita – napoletana recept. Paradajkový základ na pizzu.
Pizza Margherita prísady:
- droždie 5 gramov
- polohrubá múka 500 g
- soľ
- vlažná voda, alebo mlieko 2,5 dl
- syr Mozzarella 250 g
- čerstvá prípadne sušená bazalka
- olivový olej
- olúpane paradajky
- soľ
Pizza Margherita postup:
Droždie vymiešame s cukrom a pridáme napučíme v 2,5 dl vlažnej vody, alebo mlieka čím získame kvások. Múku premiešame s kváskom a na konci prilejeme osolenú vodu 0,5 dl. Múku spracovávame až pokiaľ nevznikne pružné cesto. Z tohto cesta spravíme dve placky a poprášime múkou, ktoré necháme stáť aby nakvasilo asi 3 hodiny pri izbovej teplote alebo cez noc v chladničke.
Následne si pripravíme oblohu na pizzu. Rajčiny rozmixujeme alebo pokrájame, syr postrúhame. Rúru musí byť predhriata na 250° stupňov a plech potrieme olejom. Nakvasené placky ešte dodatočne vyvaľkáme, pokryjeme drvenými paradajkami, ochutenými oreganom, soľou, postrúhaným syrom a olivovým olejom. Pečieme na strednej mriežke v rúre 13 minút. Po upečení posypeme hotovú pizzu bylinkami a olejom.