Domov >> Príroda >> Atlas húb >> Pečiarka ovčia (pečárka ovčí) huba „šampión“. Agaricus arvensis Schaeff. Psalliota arvensis (Schaeff.) P. Kumm.
Výskyt:
Pečiarka ovčia rastie v lete a na jeseň.
Použitie:
Táto huba patrí medzi jedlé a veľmi chutné huby.
Klobúk:
Pečiarka ovčia má pomerne mäsitý klobúk, ktorý je v mladosti pologuľovité klenutý s okrajom pritláčajúcim sa na hlúbik. Klobúk je neskôr klenutý alebo rozložený a 7 až 15 cm široký. Farba klobúku je biely a neskôr belavá a na okraji jemne šupinkastá. Klobúk po zatlačení zožltne.
Dužina:
Dužina je biela a neskôr u starších húb na reze žltnúca.
Lupene:
Lupene pečiarky ovčej sú husté a široké, spočiatku bledé, neskôr šedo masovo červené a keď je huba stará čiernohnedé hnedé.
Hlúbik:
Hlúbik je belavý a má valcovitý tvar dĺžky medzi 6 až 12 cm a šírky medzi 1 až 2,5 cm, ktorý pri poranení žltne. Hlúbik ma hore má belavý blanitý prsteň. Pošva na spodku neexistuje. Chuť pečiarky ovčej je príjemná s anízovou až mandľovou vôňou.
Možná zámena:
- Jedovatá pečiarka páchnuca (pečárka zápašná) Agaricus xanthodermus Genevier a Psalliota xanthoderma májú biely klobúk a jeho narušením výrazne zožĺtne. Táto huba tiež nepríjemne zapácha.
- Smrteľne jedovatá muchotrávka končistá (muchomůrka jízlivá) Amanita virosa, ktorá má biele lupene a veľkú bielu pošvu.
- Bielu forma smrteľne jedovatej Muchotrávky zelenej (muchomůrka zelená) Amanita phalloides.
Poznámka: Huby môže zbierať iba skúsený hubár, ktorý ma dostatočné znalosti a poznatky o hubách. Znalosti o hubách si musí hubár preveriť z viacerých zdrojov a iba on je zodpovedný za svoje zdravie! Nenesieme žiadnu zodpovednosť za prípadnú škodu spôsobenú nesprávnym použitím húb. Tiež nenesieme žiadnu zodpovednosť, že informácie uvedené na stránke sú 100 percentne presné a úplné.