Nárok na stravný lístok. Stravné lístky zákon. Výška stravného, maximálna a minimálna hodnota stravných lístkov 2019

Domov >> Peniaze a financie v kocke >> Nárok na stravný lístok. Stravné lístky zákon. Výška stravného, maximálna a minimálna hodnota stravných lístkov 2019


Stravné lístky

Zákonník práce §152 ukladá zamestnávateľovi povinnosť zabezpečiť svojím zamestnancom stravovanie, ktoré zodpovedá zásadám správnej výživy. Stravovanie ma byť poskytnuté priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti. Nárok na poskytnutie stravy platí ak pracovník pracuje viac ako štyri hodiny.
Zamestnanec a zamestnávateľ sa dohodnú ako sa stravovacia povinnosť zabezpečí a to pomocou:

  • Poskytnutím teplej vhodnej stravy a nápoja v blízkosti pracoviska.
  • Stravovaním vo vlastnom firemnom stravovacom zariadení.
  • Zamestnávateľ poskytne stravné lístky zamestnancovi.

Zamestnávateľ musí poskytnúť prestávku na stravovanie počas pracovnej doby po uplynutí 4 hodín práce. Nesmie sa poskytnúť až po skončení pracovnej doby. Ak zamestnanec pracuje dlhšie ako 11 hodín zamestnávateľ by mal poskytnúť príspevok na druhé teplé jedlo avšak nie je to povinnosťou pre zamestnávateľa.

Nárok na stravné lístky samozrejme zaniká počas obdobia pracovnej neschopnosti alebo dovolenky

Výška minimálneho stravného stravného lístka je 3,6 Eura z ktorého zamestnávateľ hradí minimálne 55% a zamestnanec si doplatí zvyšok 45%. Maximálne však môže byť hodnota stravného alebo stravného lístka 4,80 Euro.

Ak sa stravné poskytuje v hotovosti potom sa to zdaňuje ako druh mzdy 19 %.

Stravné lístky SZČO si môžu uplatniť v daňových výdavkoch do sumy maximálne 4,8 Eura za každý odpracovaný deň aj počas víkendu.

Eminent stravných lístkov predá zamestnávateľovi stravné lístky s províziou, ktorú zaplatí zamestnávateľ.


283/2002 Z. z.

§ 5 Stravné

(1) Zamestnancovi patrí stravné za každý kalendárny deň pracovnej cesty za podmienok ustanovených týmto zákonom. Suma stravného je ustanovená v závislosti od času trvania pracovnej cesty v kalendárnom dni, pričom čas trvania pracovnej cesty je rozdelený na časové pásma
a) 5 až 12 hodín,
b) nad 12 hodín až 18 hodín,
c) nad 18 hodín.
(2) Sumu stravného pre časové pásma podľa odseku 1 ustanoví opatrenie, ktoré vydá Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo“); opatrenie sa vyhlási uverejnením jeho úplného znenia.6)
(3) Ak zamestnávateľ vyslaním na pracovnú cestu, ktorá trvá menej ako 5 hodín, neumožní zamestnancovi stravovať sa zvyčajným spôsobom, môže mu poskytnúť stravné až do sumy stravného ustanovenej pre časové pásmo 5 až 12 hodín alebo zabezpečiť bezplatné stravovanie.
(4) Ak zamestnanec, ktorému častá zmena pracoviska vyplýva z osobitnej povahy povolania, vykoná počas
a) kalendárneho dňa viac pracovných ciest, z ktorých každá trvá menej ako 5 hodín, pričom celkový súčet trvania týchto pracovných ciest je 5 hodín a viac, patrí zamestnancovi stravné za celkový čas trvania týchto pracovných ciest,
b) dvoch kalendárnych dní pracovnú cestu, ktorá trvá v každom kalendárnom dni menej ako 5 hodín a ktorá celkovo trvá najmenej 5 hodín, patrí zamestnancovi stravné v sume ustanovenej pre časové pásmo 5 až 12 hodín,
c) jednej pracovnej zmeny v rámci dvoch kalendárnych dní viac pracovných ciest, z ktorých každá trvá menej ako 5 hodín, pričom celkový súčet trvania týchto pracovných ciest je 5 hodín a viac, patrí zamestnancovi stravné za celkový čas trvania týchto pracovných ciest.
(5) So zamestnancom, ktorému častá zmena pracoviska vyplýva z osobitnej povahy povolania, možno v pracovnej zmluve alebo v dohode o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru dohodnúť odchylne od tohto zákona podmienky na poskytovanie stravného, ako aj nižšie sumy stravného, najviac však o 5 % z ustanovenej sumy stravného; suma stravného sa zaokrúhli na najbližší eurocent nahor.
(6) Ak má zamestnanec na pracovnej ceste preukázane zabezpečené bezplatné stravovanie v celom rozsahu, zamestnávateľ mu stravné neposkytuje. Ak má zamestnanec na pracovnej ceste preukázane zabezpečené bezplatné stravovanie čiastočne, zamestnávateľ stravné určené podľa odsekov 1, 2 alebo 5 kráti o 25 % za bezplatne poskytnuté raňajky, o 40 % za bezplatne poskytnutý obed a o 35 % za bezplatne poskytnutú večeru z ustanovenej sumy stravného pre časové pásmo nad 18 hodín alebo z najvyššej dohodnutej sumy stravného podľa odseku 5.
(7) Ak má zamestnanec na pracovnej ceste v rámci ubytovacích služieb preukázane poskytnuté raňajky, zamestnávateľ stravné podľa odsekov 1, 2 alebo 5 kráti spôsobom ustanoveným v odseku 6.
(8) Zamestnávateľ stravné nekráti spôsobom ustanoveným v odsekoch 6 a 7, ak zamestnanec nemohol využiť zabezpečené jedlo alebo poskytnuté raňajky z dôvodov, ktoré nezavinil.
(9) Preukázanie zabezpečeného jedla podľa odseku 6 alebo poskytnutých raňajok podľa odseku 7 sa môže nahradiť vyhlásením zamestnanca vo vyúčtovaní náhrad.
(10) Suma stravného určená podľa odsekov 6 a 7 sa zaokrúhli na najbližší eurocent nahor.
(11) Po dobu prerušenia pracovnej cesty z dôvodu návštevy rodiny zamestnanca [§ 4 ods. 1 písm. e)] alebo po dobu dohodnutého prerušenia pracovnej cesty z dôvodov na strane zamestnanca (§ 3 ods. 2), stravné zamestnancovi nepatrí.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

cena gastrolístkov, najvyššia maximálna a minimálna najnižšia  hodnota, cena, výška stravného lístka gastrolístka  na rok 2019, príspevok zamestnávateľa na stravné lístky, stravu, na stravovanie zamestnancov, stravná jednotka na deň pre zamestnancov,  zamestnanci gastrolístky hodnota, kedy mam nárok na stravne lístky, diéty, ako fungujú, kedy ma zamestnanec nárok na stravne lístky, koľko prispieva, platí  zamestnávateľ za stravný lístok, stravné lístky koľko platí zamestnávateľ podľa zákona, živnostník stravné na rok 2019 pre szčo, živnostníkov, zákon o gastrolístkoch, zvýšenie stravných lístkov, zvyšovanie stravného